2014. január 23., csütörtök

Diós-mákos bejgli

 



Hozzávalók 2 rúdhoz:

50 dkg liszt

12,5 dkg vaj

10 dkg libazsír (én sertést használtam)

2 dkg friss élesztő

1 tojás

3 dkg cukor

1 dl tej

Só, 4-5 g

1 tasak vaníliás cukor


A tészta elkészítése:

Az élesztőt egy kevés tejben a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojással és egy csipet sóval elkeverjük. A liszthez hozzáadjuk a jéghideg zsiradékot, a vajat, libazsírt, és eldolgozzuk, én keverőtálban, dagasztókarral állítottam össze. Hozzáadjuk az élesztős keveréket, összegyúrjuk. A tésztát hűtőben 1-2 órát pihentetjük. Addig elkészítjük a töltelékeket.


Töltelékek:

Mákos töltelék

1,5 dl tej

15 dkg cukor

20 dkg darált mák

1 citrom reszelt héja

4 dkg mazsola

1 evőkanál méz

1 dl baracklekvár

Őrölt fahéj

A tejet a cukorral, reszelt citromhéjjal, fahéjjal és a mazsolával felforraljuk, és adunk hozzá egy kanál mézet. A darált mákot egy keverőtálba szórjuk és hozzáöntjük a fűszeres, tejes keveréket. Jól elkeverjük és hozzáadjuk a baracklekvárt. Kihűtjük (ha híg lenne a kihűlés után a töltelékünk, egy kevés reszelt keksszel vagy morzsával sűríthetünk rajta).


Diós töltelék

20 dkg darált dió, a többi ugyanaz, mint a mákosnál, ebbe a mazsola helyett egy vaníliás cukrot teszek.

A diós töltelékhez a tejet fokozatosan adom, mert lehet nem kell mind.


A jól lehűlt tésztát két részre osztjuk, vékony téglalap alakúra nyújtjuk, nem kell lisztezni hozzá a deszkát. A tömör, formázható mákos keveréket vizes kézzel rányomkodjuk a tésztalapra, szépen elsimítjuk. A tészta mind a négy szélét ráhajtjuk a töltelékre és feltekerjük. Egy tojásfehérjét és két sárgáját összekeverjük, ezzel a keverékkel lekenjük, hagyjuk megszáradni, kb. 15 perc, utána még egyszer átkenjük. Megvárjuk, amíg ez a réteg is megszárad, villával megszurkáljuk, 180 fokos sütőben, arany barnára sütjük. 

Lehet úgy is sütni, hogy este elkészítjük, hideg helyen pihentetjük egy éjszakán át, reggel legalább egy órát tartjuk konyhai hőmérsékleten majd megsütjük.


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók