2014. február 24., hétfő

Darázsfészek


Hozzávalók:
3 dkg élesztő
2 db kockacukor
30 dkg finomliszt
3 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
2 tojás
5 dkg vaj vagy margarin
tej

Töltelék:
5 evőkanál tej
8 dkg porcukor
20 dkg darált dió vagy 20 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola

A tésztához az élesztőt a kockacukorral,1 dl langyos tejjel és 1 evőkanál lisztel összekeverjük, és megkelesztjük (kovászt készítünk).
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kovászt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojásokat, a 3 dkg olvasztott vajat (margarint), és annyi tejet hogy jó lágy tésztát kapjunk. Szép hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, folyamatosan keverve 2 percig forrósítjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.

A tésztát 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk. Középen és a hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva elkenjük rajta a tölteléket, majd középen kettévágjuk, és szorosan feltekerjük. A két rudat 2-3 cm széles darabokra vágjuk.
Vágott felületükre fordítva alul kissé összenyomjuk a fészkeket, és egymástól távol a kikent formába rakjuk. Megkenjük zsiradékkal, az oldalukat is.
Meleg helyen kétszeresére kelesztjük, majd forró sütőben sütjük. Amikor megsültek 1 dl tejben feloldunk 3 evőkanál cukrot, 1 vaníliás cukrot és megkenjük a darázsfészkeket majd pár percre visszatesszük a sütőbe, épp csak amíg rászárad.

Vaníliás öntetet, borsodót kínálhatunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók