2014. február 24., hétfő

Székely,kürtőskalács parázson sütve


Hozzávalók:

1 kg liszt
2 tojás
4 tojássárgája
12 evőkanál porcukor
3 dkg élesztő
pici só(8-10 g)
fél l tej,
12 evőkanál olvasztott vaj,
1 citrom reszelt héja.

Valamint:
Nagy sütőfák, amire a tésztát rácsavarjuk

Az élesztőt 2 evőkanál porcukorral és kevés tejjel felfuttatjuk. Hozzáadjuk az előzőleg meleg szobahőmérsékleten tartott liszthez, a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk, míg hólyagozni kezd. A tetejét bekenjük olajjal és meleg helyen kelni hagyjuk.
Amikor megkelt, kisujjnyi vastagságúra sodorjuk. Az első rend sütésnél a sütőfákat bekenjük meleg zsírral vagy olajjal, hogy ne ragadjon rá a tészta.
Nagy sütőfákra tekerjük,megkenjük olvasztott zsírral , vastagon kristálycukorba forgatjuk, és parázs fölött forgatva megsütjük.

Miután megsült,még forrón megszórjuk dióval, kókuszreszelékkel, fahéjjal.
1 kg lisztből 3 db nagy kalács lesz,függ a sütőfák méretétől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók