2014. november 23., vasárnap

Ordával töltött virágkalács




A tésztája az Egyszerű kelt tészta tészta alapján készült.

Kelesztés után, enyhén lisztezett deszkára teszem, átgyúrom, majd két részre vágom. Az egyik részt kinyújtom, kivágok 12 db 10 cm-es kört, és 12 db 6 cm-es kört.
A kisebb körökre ráhelyezem a tölteléket, végeit összecsípem, majd ráhelyezem a nagyobb körre az összecsípett felével lefele. A megtöltött tészta szélétől számítva, nyolc részre vágom, amiből kialakítom a virág szirmokat. A két egymással szemben levő tésztát ráhajtom a megtöltött tésztára, így folytatom, amíg mindenik rákerül, a végeit mindig az előzővel összenyomom.

A tészta másik részéből egy keveset meghagyok, a többit kinyújtom téglalap alakúra, az egyik szélére ráhalmozom a tölteléket, majd felcsavarom. Egy darabocskát kivágok belőle, amit összecsavarva a tepsi közepére helyezek, a többi részével megkörítem, majd körbe rakom az előre elkészített rózsa tésztákkal.
A félre tett tésztát hosszúkásra kinyújtom, másfél centis réseket vágok, és egymáson áthúzogatom, majd ráhelyezem a tekercsre. A kiesett szélekből megdíszítem a középső tekercset. Felvert tojással lekenem, rövid ideig hagyom a tepsiben kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütöm. Sütés után még forrón, egy kis cukros vízzel lekenem, ettől lesz szép fényes.

Töltelék:
60 dkg orda
2 tojássárgája
2 vaníliás cukor
100 g mazsola
Ízlés szerint cukor.

A mazsolát előzőleg kevés rumban beáztatjuk, a többi hozzávalókat összekeverjük, hozzávegyítjük a mazsolát.



Én most szív alakú lemezen sütöttem, de bármilyen formában lehet készíteni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók