2014. február 24., hétfő

Méteres kalács


Hozzávalók:
 4 tojás
26 dkg porcukor
26 dkg liszt
1/2 dl olaj
1/2 dl hideg víz
1 csomag sütőpor
2 kanál kakaópor

Krém :
 20 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 vanília cukor
 fél l tej
 4 halmozott evőkanál liszt.

Csoki máz :
3 kanál tej
20 dkg porcukor
 2 evőkanál kakaó
diónyi vaj vagy margarin.
rum.

A porcukrot habosra kavarjuk a 4 tojássárgával,kis adagokban hozzácsepegtetjük az olajat és a vizet. A lisztel elkeverjük a sütőporral,hozzáadjuk a masszához, a négy tojás fehérjét felverjük kemény habnak és óvatosan a tésztához keverjük.(úgyhogy egyszer 2 kanál habbal fellazítjuk a tésztát és azután keverjük a többi habot a tésztához.)
A masszát két részre osztjuk,az egyikbe belekeverjük a kakaót.Kivajazott lisztezett őzgerinc vagy hosszú formában megsütjük.

Krémhez : A tejből és a lisztből vastag pépet főzünk,lehűtjük.A vajat habosra kavarjuk a porcukorral,vanília cukorral,kanalanként hozzákavarjuk a liszt pépet,pár csepp rummal ízesítjük

A megsült kalácsokat hosszába négy részre vágjuk,és összepárosítjuk 2 kakaós és 2 sárga lap.
Ezután megkenjük a krémmel szépen elsimítjuk,kicsit lehűtjük,majd bevonjuk kakaómázzal.

A 3 kanál tejet felforrósítjuk,hozzátesszük a 20 dkg porcukrot,kakaót ,diónyi vajat ,jól kikeverjük és rákenjük a tésztára.
Fehér csokidarával megszórjuk,ferdén szeleteljük

Sonkás-sajtos kifli



Hozzávalók:

45 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
15 dkg vaj
3 db tojás
só,cukor.

Töltelék :kecsap,reszelt sajt,sonka

Elkészítés:
Langyos tejben, amibe pici cukrot teszek, felfuttatom az élesztőt. A lisztet összekeverem a hozzávalókkal , hozzáadom a felfuttatott élesztőt. Alaposan kidolgozom és letakarva megkelesztem.
A megkelt tésztát ,cipókra felgyúrjuk,a darabokat sorra kinyújtjuk kerekre,minden lapot 8 részre vágunk,megkenjük kecsappal,megszórjuk reszelt sajttal,egy csíkra vágott sonkát teszünk a szélesebb részéhez és felcsavarjuk.
Felvert tojással lekenjük és megszórjuk reszelt sajttal.

Keltes csöröge


Hozzávalók:
0,5 kg liszt
 2 dkg élesztő
5-6 dkg vaj vagy margarin
reszelt citromhéj
1 kiskanál só
3 evőkanál cukor
tej

Kelt tésztát készítünk: a lisztet mély tálba tesszük, közepébe, kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis cukrot szórunk, leöntjük egy kis langyos tejjel, és kelni hagyjuk.
Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi nyersanyagot, és annyi tejet, hogy megfelelő keménységű tésztát kapjunk. Hólyagosra kidolgozzuk, majd belevegyítjük a langyos zsiradékot.
Letakarva kétszeresére kelesztjük.
Kinyújtjuk a tésztát 2 cm vastagságúra, derelyevágóval 2cm széles, 6-7cm rombusz alakúra vágjuk. Minden rombusz közepébe hosszan belevágunk, Az egyik végét a lyukon áthúzzuk,még kicsit letakarva kelni hagyjuk és bő forró olajban szép aranysárgára sütjük.

Vaníliás porcukorral behintve tálaljuk.

Madárfészek


 Hozzávalók a linzertésztához:

35 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 tojássárgája
15 dkg vaj
1 csomag sütőpor
1 vanília cukor
2-3 kanál tejföl
1 citrom reszelt héja .

Hab : 3 tojásfehérje, 25 dkg porcukor.

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, tojást,sütőport, citromhéjat, vaníliacukrot és annyi tejfölt, hogy puha tészta legyen. Késfoknyi vastagra nyújtjuk, és tetszés szerinti kerek formákra vágjuk.

A tojásfehérjét felverjük, fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot, majd vízgőz fölé helyezzük és tovább verjük amíg kemény selymes lesz.
 Ezután nyomózsákba tesszük,és a linzerkarikákra formázzuk. 150 fokon légkeveréssel, inkább szárítjuk, mint sütjük .
Mikor megszáradtak a közepébe lekvárt nyomunk.
Olvasztott csokoládéval díszítjük.

Almás-diós muffin


ALMÁS-DIÓS MUFFIN

Hozzávalók:
15 dkg liszt
15 dkg cukor
2 tojás
125 g olvasztott vaj vagy margarin
1 csomag sütőpor
2-3 evőkanál tej
2 nagyobb alma
10 dkg dió apróra vágva

Díszítéshez: alma, dió, 2 dl tejszín, fahéj.

Elkészítés:
Meghámozzuk az almákat, húsát felvágjuk apró kockákra. A lisztet összekeverjük a sütőporral, egy csipetnyi sóval, fahéjjal. Hozzáadjuk a durvára vágott diót és a kockára vágott almát. A cukrot habosra keverjük a tojásokkal, hozzáadjuk a felolvasztott margarint és a tejet. Ezt összekeverjük a lisztes keverékkel, jól átforgatjuk és belekanalazzuk 2/3 részig a muffin formákba. Előmelegített sütőben megsütjük.
Felverjük a tejszínt és mindenik muffin tetejére egy-egy rózsát teszünk, meghintjük fahéjjal, almával és dióval díszítjük.

Diós kosárkák




 Hozzávalók a tésztához:

40 dkg liszt

10 dkg porcukor

4 tojássárgája

25 dkg vaj vagy margarin

1 csomag sütőpor (10 g)

 

Töltelék:

40 dkg darált dió

30 dkg porcukor

4 tojásfehérje

Baracklekvár


Tetejére:

150 g ét csoki

2 evőkanál olaj

Dióbél

 

Elkészítés:


A lisztet, sütőport és a porcukrot összekeverjük. Hozzátesszük a tojások sárgáját és a vajjal rugalmas állagú tésztává gyúrjuk.

Fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük.

A töltelékhez a darált diót elkeverjük a porcukorral. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és belekeverjük a diós keveréket.

A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett munkalapon, kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra, majd 6 cm-es köröket vágunk ki, majd a kivajazott, lisztezett formákat kibéleljük, a tésztát enyhén belenyomkodjuk, hogy legyen meg a kosárka formája. Az aljára teszünk egy teáskanál lekvárt, és a töltelékkel háromnegyedéig megtöltjük. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Miután kihűltek kiszedjük a formákból, és a gőz felett megolvasztott, olajjal elkevert csokiba mártjuk. Tetejükre helyezünk egy-egy fél diót, majd hideg helyre tesszük, hogy a csoki megdermedjen.

Ebből az adagból 48 db kosárka lesz.

 

Darázsfészek


Hozzávalók:
3 dkg élesztő
2 db kockacukor
30 dkg finomliszt
3 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
2 tojás
5 dkg vaj vagy margarin
tej

Töltelék:
5 evőkanál tej
8 dkg porcukor
20 dkg darált dió vagy 20 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola

A tésztához az élesztőt a kockacukorral,1 dl langyos tejjel és 1 evőkanál lisztel összekeverjük, és megkelesztjük (kovászt készítünk).
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kovászt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojásokat, a 3 dkg olvasztott vajat (margarint), és annyi tejet hogy jó lágy tésztát kapjunk. Szép hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, folyamatosan keverve 2 percig forrósítjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.

A tésztát 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk. Középen és a hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva elkenjük rajta a tölteléket, majd középen kettévágjuk, és szorosan feltekerjük. A két rudat 2-3 cm széles darabokra vágjuk.
Vágott felületükre fordítva alul kissé összenyomjuk a fészkeket, és egymástól távol a kikent formába rakjuk. Megkenjük zsiradékkal, az oldalukat is.
Meleg helyen kétszeresére kelesztjük, majd forró sütőben sütjük. Amikor megsültek 1 dl tejben feloldunk 3 evőkanál cukrot, 1 vaníliás cukrot és megkenjük a darázsfészkeket majd pár percre visszatesszük a sütőbe, épp csak amíg rászárad.

Vaníliás öntetet, borsodót kínálhatunk hozzá.

Ordás táska

Hozzávalók:

0,5 kg liszt
2 dkg élesztő
5-6 dkg vaj vagy margarin
1 citrom lereszelt héja
5 g só
3 evőkanál cukor
2,5 dl tej

  Töltelék:

50 dkg orda
2 tojássárgája
2 tasak vaníliás cukor
10 dkg porcukor
10 dkg mazsola(finomabb ha azelőtt megáztatjuk egy kis rumban)
Mindezeket jól összedolgozzuk.

A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe, kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis cukrot szórunk, leöntjük egy kis langyos tejjel, és kelni hagyjuk.
Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi  hozzávalót a vajon kívül, és hólyagosra kidolgozzuk, majd belevegyítjük a langyos vajat és ezzel is jól kidolgozzuk.
Letakarva kétszeresére kelesztjük.
Kelés után enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, és négyzetekre vágjuk.A tölteléket egyenlően elosztjuk, minden négyzetre egyformán jusson, ezután a sarkait ráhajtjuk a töltelékre, az utolsót kicsit meghúzzuk és becsiptetjük alája, így nem fog szétnyilni és a töltelék sem folyik ki.
Tepsibe rakjuk, egymástól távol, felvert tojással lekenjük, és letakarva újra kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

 Még melegen vaníliás porcukorral beszitáljuk.



Túrós epertorta


Hozzávalók:
2 db 4 tojásos piskótalapot sütünk, egy sárgát, és egy kakaósat.


4 tojás
8 evőkanál porcukor
4 evőkanál hideg víz
8 evőkanál finom liszt
késhegynyi szódabikarbóna.

Ugyanilyen lapot sütünk csak vízzel vagy tejjel feloldunk 2 evőkanál kakaóport és a tésztához tesszük.

A négy tojásfehérjét 8 evőkanál porcukorral, és 4 evőkanál hideg vízzel nagyon kemény habnak felverni, majd sorra hozzáadni a tojások sárgáját, mindenikkel jó sokat kavarni, késhegynyi szódabikarbóna és 8 evőkanál lisztet óvatosan hozzákavarni. Előmelegített sütőben megsütni.
Lehet a nyolc tojásból egybe is készíteni a piskótákat, csak a végén a tésztát két fele önteni és a kakaót az egyik tésztához hozzátenni, majd két, egyforma átmérőjű tortaformában, előmelegített sütőben megsütni.

Túrókrém:
25 dkg tehéntúró
4 evőkanál porcukor
1 citrom reszelt héja
1 vanília cukor
1 csomag zselatinpor(10 g)
250 ml hulala tejszín

A túrót 4 evőkanál porcukorral, vanília cukorral és a citrom reszelt héjával kikavarjuk. Feloldjuk a zselatint, felmelegítjük, langyosra hűtve hozzátesszük a túrókrémhez, és végül a felvert tejszínt, jól összedolgozzuk

Eperkrém:
4 dl epres joghurt
cukor ízlés szerint
2 csomag zselatinpor
25 dkg eper
250 ml hulala tejszín.

A joghurtot, a cukrot és a zselatint felmelegítjük, amíg hűl, villával az epret összetörjük, felverjük a tejszínt. Végül összevegyítjük az egészet.

Eperzselé:
1 tasak piros tortazselépor,3 evőkanál cukor,0,5 dl eperszörp,2 dl víz.

Továbbá:
1 dl eperszörp a tortalap locsolásához
Eperdzsem a kenéshez
Szép eperszemek a díszítéshez.
Tejszínhab a díszítéshez.

Elkészítés:
A kakaós lapot ráhelyezzük a tálra, amin majd tálaljuk a tortát. (Kapcsos tortaformát csatoljuk a torta köré, hogy tartsa meg a krémeket, a zselatint, míg megkötnek.)
A kakaós lapot meglocsoljuk 1 dl víz és 1 dl eperszörp keverékével. Rátesszük a túrókrémet, majd megkenjük eperdzsemmel.
Elkészítjük az Eperkrémet és rákenjük a dzsem tetejére.
Mikor jól megkötött rárakjuk ízlés szerint a díszítésre szánt epret és felmelegítjük az Eperzselé hozzávalóit és lassan középen kezdve kis adagokban a torta tetejére öntjük.
Rétegek:
Alul jön a -kakaós lap
- túrókrém
-eperdzsem
-sárga lap
-eperkrém
-félbevágott eprek
és a -torta zselé .

Sajtos roló


Gyors leveles vajas tésztát készítünk.

Hozzávalók:
30 dkg liszt
10 dkg vaj vagy 15 dkg margarin
2 tojás
3 kanál tejföl
kis só
1 kiskanál ecet

A vajat vagy margarint nagyon habosra kikavarjuk, és hozzávegyítünk 10 dkg lisztet, jól eldolgozzuk. Nem tesszük hideg helyre, hogy kenhetően puha maradjon. A többi anyagból puha rétestésztát gyúrunk, és deszkán addig gyúrjuk, amíg már nem ragad, és jól hólyagzik. Kinyújtjuk, rákenjük a lisztes vajat, és szorosan felcsavarjuk. Téglalap alakúra, vékonyra kinyújtjuk. Egész tojással lekenjük, egy centi széles csíkokra vágjuk. Csíkonként sütőfákra tekerjük, és forró sütőben megsütjük.
Én a sütőfákat elhasznált seprűnyélből vágattam, és bevontam alufóliával.

SAJTKRÉM:
30 dkg reszelt sajt
4 tojássárgája
4 dkg liszt
2 dl tej

Ezeket a hozzávalókat sűrűre főzzük és lehűtjük.

Ha teljesen kihűlt akkor 10 dkg vajjal habosra kikeverni és ízlés szerint sóval ízesíteni.

A tésztát forrón húzzuk le a fákról.
A krémet nyomózsákkal a tésztákba tölteni úgy, hogy a két végén a krém kilátszódjon. A végeket reszelt sajtba mártogatjuk.

Székely,kürtőskalács parázson sütve


Hozzávalók:

1 kg liszt
2 tojás
4 tojássárgája
12 evőkanál porcukor
3 dkg élesztő
pici só(8-10 g)
fél l tej,
12 evőkanál olvasztott vaj,
1 citrom reszelt héja.

Valamint:
Nagy sütőfák, amire a tésztát rácsavarjuk

Az élesztőt 2 evőkanál porcukorral és kevés tejjel felfuttatjuk. Hozzáadjuk az előzőleg meleg szobahőmérsékleten tartott liszthez, a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk, míg hólyagozni kezd. A tetejét bekenjük olajjal és meleg helyen kelni hagyjuk.
Amikor megkelt, kisujjnyi vastagságúra sodorjuk. Az első rend sütésnél a sütőfákat bekenjük meleg zsírral vagy olajjal, hogy ne ragadjon rá a tészta.
Nagy sütőfákra tekerjük,megkenjük olvasztott zsírral , vastagon kristálycukorba forgatjuk, és parázs fölött forgatva megsütjük.

Miután megsült,még forrón megszórjuk dióval, kókuszreszelékkel, fahéjjal.
1 kg lisztből 3 db nagy kalács lesz,függ a sütőfák méretétől.

2014. február 23., vasárnap

Mézes sütemény



Hozzávalók:
40dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 evőkanál méz
6 evőkanál cukor
1 tojás
3 evőkanál tej
diónyi zsír,vagy vaj
Lekvár ,kókuszreszelék a díszítéshez

A zsírt, a tojást, a cukrot, a tejet, és a mézet gőz fölött összefőzzük. Ha langyosra lehűlt, hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbonát, és sima tésztává gyúrjuk. Négy cipóra osztjuk és legalább fél órát, pihentetjük. Egyenként tepsi hátán, előmelegített sütőben 4 lapot sütünk.

Krém:
20 dkg vaj
10 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dl tej
4 evőkanál búzadara

A töltelékhez a tejet felforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, és lassú tűzön, folyamatosan keverve sűrűre főzzük. Ha kihűlt hozzáadjuk a cukorral habosra kevert vajat, és a vaníliás cukrot.

Kakaómáz:
3 evőkanál tej
20 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor
diónyi vaj vagy margarin.

A tejet felforrósítani, hozzátenni a porcukrot,kakaót,hozzákeverni a vajat,és addig keverni míg szép fényes lesz.

Összeállítás:
Az alsó lapot megkenjük a krém felével, rátesszük a következő lapot.
Megkenjük bőven lekvárral, rátesszük a következő lapot, rárakjuk a krém másik felét, és beborítjuk az utolsó lappal.
Bevonjuk kakaó mázzal és megszórjuk kókuszreszelékkel.

Éva süteménye


Hozzávalók:
1 vaj vagy rama margarin
 6 egész tojás
 30 dkg porcukor
 1 dl tej
 1 citrom reszelt héja
 1 sütőpor
 30 dkg liszt
 2 kanál kakaó.

Máz :
40 dkg porcukor, 1 nagy citrom leve

Elkészítés : A margarint a porcukorral kikeverjük,sorra hozzáadjuk a tojásokat, mindenikkel alaposan kikeverjük,hozzátesszük a citromhéjat, lisztet, sütőport és a tejjel fellazítjuk.
Felét zsírozott lisztezett tepsibe öntjük , a másik felébe belekeverjük a kakaót és rácsurgatjuk a tésztára.
Előmelegített sütőben megsütjük. Amikor kihűlt rátesszük a mázat. A tetejét megszórjuk darabosra vagdalt dióval.
Máz készítése. 40 dkg porcukrot kikeverjük a citrom levével és rákenjük a tésztára.
Pohárral félhold alakúra kivágjuk.

2014. február 21., péntek

Fonott kalácsok


Hozzávalók:

60 dkg finomliszt
3 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
10 dkg olvasztott vaj
1 egész tojás 1 sárgája
1 citrom reszelt héja
2 vaníliás cukor
4 evőkanál cukor
Só, én 4 g-ot tettem

Az élesztőt kb. 1 dl cukros langyos tejben, felfuttatjuk, a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjük, majd deszkára tesszük és átgyúrjuk.
Az átgyúrt tésztából kimértem 9 db 80 g-os darabokat, megsodortam úgy hogy egyforma hosszúságúak legyenek, összefontam a kilences fonással, tepsibe helyeztem, felvert tojással lekentem, fél órát kelesztettem majd 180 fokos előmelegített sütőben szép arany barnára sütöttem. Miután kivettem a sütőből cukros vízzel lekentem, attól lesz szép fényes.

A megmaradt tésztából 5 rudat sodortam,és ötös fonással összefontam,tovább úgy jártam el mint a másik kalácsnál,elfelejtettem részlet fotókat készíteni, de itt van a videó amelynek segítségével készítettem.


2014. február 20., csütörtök

Kati rumos tésztája



Hozzávalók:
40 dkg liszt,
15 dkg vaj,
15 dkg cukor,
3 db tojás,
1 csomag sütőpor,
Kevés tej.

Krémhez:
20 dkg vaj,
20 dkg porcukor,
2 evőkanál kakaópor
3 evőkanál barackdzsem,
2 evőkanál rum.

Tetejére:
2  tojásfehérje,
20 dkg porcukor,
4 evőkanál rum
Reszelt csokoládé.

A lisztből a vajjal, a cukorral, a 3 tojássárgájával, és sütőporral puha tésztát gyúrunk. Tepsi hátán 3 lapot sütünk belőle.
A legkevésbé sikerült vagy a legvastagabb lapot tálba morzsoljuk, hozzáadjuk a 2 kanál rumot, a kakaót, a barackdzsemet és a 20 dkg porcukorral habosra kevert vajat.
Az egyik lapra rálocsoljuk a rum felét, rárakjuk a tölteléket, betakarjuk a másik lappal, amit szintén meglocsoltunk 2 kanál rummal.
A tojásfehérjét gőz fölött addig keverjük a 20 dkg cukorral, amíg vastagodni kezd, akkor a tészta tetejére kenjük, és behintjük reszelt csokoládéval.

Kedvenc kókuszkocka






Hozzávalók:

A tésztához:

20 dkg vaj vagy margarin
3 evő kanál tejföl
1 tojássárgája
2 evőkanál kakaópor
1 kiskanál őrölt fahéj
20 dkg barna cukor (ha nincs,kristály cukor is jó )
35 dkg finomliszt
1 kiskanál sütőpor.


A töltelékhez:

25 dkg kókuszreszelék, 25 dkg porcukor,5 tojásfehérje


A mázhoz:
1 evőkanál rum ,20 dkg porcukor ,4 tojássárgája

Elkészítés:
A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, majd a többi hozzávalóval tálba rakjuk, és addig gyúrjuk, míg jól összeáll. Ezután két részre osztjuk, enyhén meglisztezett gyúródeszkán az egyik lapot kinyújtjuk, margarinnal kikent, lisztezett tepsibe tesszük. Tepsiméret: 26x36 cm.
A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a porcukrot is beledolgozzuk. A kókuszreszeléket beleforgatjuk és egyenletesen a tésztára kenjük. A másik tésztalappal befedjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
Amíg sül, elkészítjük a mázat:
A tojások sárgáját a rummal és a porcukorral addig keverjük, míg sima és jó habos lesz. A kész süteményt forrón deszkára borítjuk, és a mázzal azonnal bekenjük. Mire kihűl, a máz is megdermed rajta.

Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Bujtatott kelt fánk


Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál vaj
1 evőkanál rum
1 tojássárgája
csipetnyi só,

Olaj a sütéshez
Tetejére porcukor

Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, majd a tojássárgájával, rummal, sóval jól összedolgozzuk. (Ha túl keménynek tűnik, pici tejet adunk hozzá, liszttől függ).
A rétestészta keménységű tésztát cipóba formáljuk és legalább fél órán át pihentetjük. Ezután késfok vastagságúra nyújtjuk, és derelyevágóval ujjnyi széles csíkokra vágjuk.
A csíkokat egyenként laza mozdulatokkal gömbé formáljuk és bő forró olajban aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve, szalvétán lecsepegtetjük, és porcukorban meghempergetve kínáljuk.

Almás piskóta


Hozzávalók:
12 dkg vaj vagy 14 dkg margarin
6 tojás
30 dkg cukor
24 dkg liszt
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
Alma, keksz


Tetejére:
2 db tojásfehérje
20 dkg porcukor.

Elkészítés:
A tepsinket kibéleljük sütőpapírral, és annyi kekszet reszelünk bele, hogy ellepje a tepsi alját. Erre ráreszeljük az almát, meghintjük a fahéjjal elkevert cukorral.
A vajat, vagy margarint habosra keverjük a cukorral, (amiből félreteszünk 2 kanállal a tojásfehérjék felveréséhez) sorra hozzáadjuk a tojások sárgáját, mindegyikkel alaposan kikeverve. Végül hozzátesszük a vaníliás cukrot, ezután felváltva óvatosan belekeverjük több adagban a sütőporral elvegyített lisztet és a 2 evőkanál cukorral felvert kemény tojáshabot.
Ráöntjük az elkészített almára, és közepes tűznél megsütjük.

Deszkára borítjuk, és még melegen vízgőz fölött,2 tojásfehérjéből 2o dkg porcukorral vert kemény habbal bevonjuk.

Kürtőskalács olajban sütve



Hozzávalók:
 
1 kg liszt
4 tojássárgája
6 evőkanál porcukor
3 dkg élesztő
Só 10 g,
Fél l tej
60 g olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja.

Olaj a sütéshez

Sütőfák, amire rácsavarjuk a tésztát.

Az élesztőt 1 kanál porcukorral és kevés langyos tejjel felfuttatjuk. 
Hozzáadjuk az előzőleg meleg helyen tartott liszthez, a többi hozzávalóval jól kidolgozzuk, míg hólyagozni kezd. A tetejét bekenjük olajjal és meleg helyen kelni hagyjuk.
 
Amikor megkelt, kisujjnyi vastagságúra sodorjuk. Az első rend sütésnél a sütőfákat beleforgatjuk forró olajba, hogy ne ragadjon rá a tészta. Rácsavarjuk a fákra, és nem túl forró olajban, folyamatosan forgatva, szép rózsaszínűre sütjük.
Kihűlés után vaníliás porcukorba forgatjuk.

Ha nincsen ehhez sütőformánk, lehet seprűnyélből vágni, és lábosban bő olajban kisütni, akkor úgy sütjük mint a fánkot, egyszer egyik felét, majd átfordítjuk a másik felére.

Ha kisebbekre sütjük ünnepélyesebbé tehetjük ha megtöltjük tejszínhabbal.



Papagáj szelet


Hozzávalók:
4 db tojás
30 dkg cukor
25 dkg margarin
2 dl tejföl
30 dkg liszt
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás puding
1 cs puncs puding
2 evő kanál kakaó

Elkészítés:
A tojásokat összekeverem a cukorral és a margarinnal, apránként hozzáteszem a tejfölt, lisztet és a sütőport. A masszát háromfelé osztom.
Az elsőhöz hozzákeverem a vaníliás pudingot, lehet belereszelni egy kis citromhéjat, illetve ízesíthető vaníliarúd belsejéből kibányászott magocskákkal is. A második adaghoz hozzáteszem a kakaót, a harmadikhoz pedig a puncs pudingot, ebbe esetleg egy pici rum is mehet.

2 őzgerincformát jól kikenek margarinnal, majd rétegezem a keverékeket: alulra a vaníliás, erre a kakaós, felülre pedig a puncsos réteg kerül. Picit elsimítom, és előmelegített sütőben szép sárgára megsütöm. Miután kiveszem a sütőből gazdagon behintem porcukorral. Hidegen szeletelem.

Tipp:
Mivel tejfölös, ezért a belseje lassabban sül, ajánlom a tűpróbát!
Én nem találtam puncs pudingot és jelenleg eprest használtam, így is jó lett!

Túrós gyümölcsbomba




Hozzávalók:


7 tojás
7 evőkanál liszt
7 evőkanál cukor
1 kisebb üveg  baracklekvár

Töltelékhez


60 dkg túró
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál zselatin
4 dl tejszín
1 citrom reszelt héja
15 dkg ananászkonzerv
 2 dl ananászbefőttlé
Áfonyaszirup a színezéshez.

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Apránként beleforgatjuk az átszitált lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

A sütőből kivéve sütőpapír segítségével feltekerjük. Ha kihűlt kihengergetjük, megkenjük lekvárral és újra feltekerjük.

 

A töltelékhez a túrót szitán áttörjük, hozzátesszük a porcukrot és vaníliás cukrot.

A zselatint az ananász lébe beáztatjuk, mikor megkötött vízgőz fölött felmelegítjük majd a túrós krémhez csorgatjuk. Hozzáadjuk a habbá vert tejszínt és három részre osztjuk.

Az egyikbe citromhéjat keverünk a másikba apróra vágott ananászt teszünk az utolsó ízét, színét az áfonya adja.

A piskóta tekercset fél cm vastagra felszeleteljük és kibélelünk vele egy kb. másfél liter űrtartalmú félgömbformát. A háromféle túrós krémet belerétegezzük és legalább 5-6 órán át dermesztjük.

A formából kiborítva tejszínhabbal és gyümölcsökkel díszítjük.



 


2014. február 19., szerda

Kekszes-mákos süti


Hozzávalók:
5 db tojás
6 evőkanál cukor
10 evőkanál víz
10 dkg darált mák
10 dkg kókuszreszelék
6 evőkanál liszt
fél cs sütőpor

Az 5 tojást 6 evőkanál cukorral alaposan kikeverjük, adagoljuk hozzá a 10 evőkanál kanál vizet. Mikor jól kikevertük, hozzáadjuk a 10 dkg kókuszreszeléket, a 6 evőkanál lisztet, és a fél cs sütőport. 35 x 25 cm-es tepsiben megsütjük.

Krém:
2 csomag vanília puding
1 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
fél l tej,
1 cs vaj vagy margarin
1 vanília cukor

A pudingport fél liter tejben megfőzzük 1 evőkanál liszttel. Ha kihűlt, összekeverjük a margarinnal, cukorral és a vaníliás cukorral.

Kakaómáz:
20 dkg porcukor,3 evőkanál forró tej vagy víz ,2 evőkanál kakaó,2 evőkanál olaj

Továbbá:
3 csomag keksz piknik (kisebb méretű)keksz
Kókuszreszelék.

A tésztára kenjük a krémet. Erre teszünk 3 csomag piknik kekszet egymás mellé, majd kakaómázzal bevonjuk. Ha kihűlt, a kekszek mentén felszeleteljük. Végül kókuszreszeléket hintünk a tetejére.

Ekler fánk






Hozzávalók:
10 dkg vaj vagy 8 dkg zsír
15 evőkanál víz
15 dkg finom liszt
5 db közepes nagyságú tojás.

Töltelék:
Fél liter tej
2 vanília cukor
4 tojás
 4 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt.
Tejszínhab

Tetejére:
2 kanál cukorból készített karamell, vagy porcukor.

Elkészítés:
A tészta főzve készül. A vizet a vajjal felforraljuk, azonnal belekeverünk 15 dkg jó lisztet, és addig főzzük, míg az edény falától elválik. Levesszük a tűzről, 2-3 percig állni hagyjuk, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat, mindegyikkel alaposan elkavarva.
Kivajazott lisztezett tepsibe, nyomózsák segítségével hosszúkás csíkokat kb. 10 cm, nyomunk egymástól távol. Kezünket vízbe mártjuk és kissé bespricceljük a fánkok között, hogy sülés közben gőz képződjön.



A tepsit 190 fokra felforrósított sütőbe tesszük, a lángot 10 perc múlva kissé mérsékeljük. A sütő ajtaját 20 percig nem nyitjuk ki, különben a fánkok összeesnek. A szép sárgára sült fánkokat hagyjuk kihűlni, majd oldalukat éles késsel mélyen bevágjuk, és az üreges belsejüket, jó púposan megtöltjük vanília krémmel, és a krém tetejére tejszínhabot teszünk.



A megtöltött fánkokat szorosan egymás mellé deszkára sorakoztatjuk, és 2 kanál cukorból készített, aranysárga karamellel vagy olvasztott csokival becsurgatjuk. De úgy is jó, ha vaníliás porcukorral vastagon beszitáljuk.

A vanília krém így készül:
0,5 l tejből félreteszünk egy borospohárnyit, a többit felforraljuk 2 tasak vaníliás cukorral. Amíg felforr, 4 tojássárgáját kikeverünk 4 kanál cukorral, hozzádolgozunk 2 púpozott evőkanál lisztet, lassan feltöltjük a hideg tejjel. A felforralt tejbe belekeverjük a tojásos keveréket, állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A krémet levesszük a lángról, és azon forrón belevegyítjük a cukor nélkül kemény habbá vert 4 tojásfehérjét. Miután a krém kihűlt, megtöltjük a fánkokat.

Pudingporból (vanília ízű legyen) ugyanígy készíthetünk krémet, ahhoz elég 2 tojás.



Kókuszcsók


Hozzávalók :
 4 tojásfehérje
25 dkg porcukor
20- 25 dkg kókuszreszelék.

Elkészítése : A tojásfehérjékből kemény habot verünk . Több adagban hozzáadjuk a porcukrot , és még sokáig verjük amíg selymes,fényes lesz . Akkor hozzákeverjük a kókuszreszeléket . A masszából egy - egy kiskanálnyit veszünk,gombóccá formáljuk,meghempergetjük kókuszban ,és tepsiben gyenge tűznél megszárítjuk .

Gyümölcs torta


 


Hozzávalók:

8 tojásból piskóta, baracklekvár

Krém:

2 tejszín ízű pudingpor
6 dl tej
250 g vaj
30 dkg porcukor
2 vaníliás cukor


Tetejére:
Gyümölcsök
4 db torta zselé


Piskótához:
16 evő kanál cukrot meglocsolunk 8 evő kanál vízzel, hozzáadjuk a 8 tojás sárgáját és jó habosra kikeverjük. Hozzáteszünk 16 evő kanál lisztet és a 8 tojás keményre felvert habját. Óvatosan összeforgatjuk, hogy a hab ne törjön össze. 26x38 cm-es tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Melegen cérnával kettőbe szeljük, és lekvárral megkenve felcsavarjuk.


Elkészítjük a krémet

 A 2 pudingport 6 dl tejben megfőzzük, hűlni tesszük.
A vajat a porcukorral, vaníliás cukrokkal nagyon habosra kikeverjük, és kanalanként hozzákeverjük a kihűlt pudinghoz

A piskótát ujjnyi vastagra felszeleteljük, kapcsos tortaformát helyezünk egy tálcára, szorosan egymás mellé rakjuk a piskótákat, amíg megtelik a forma, majd rákenjük a krémet, és megrakjuk tetszés szerint gyümölcsökkel. A tortazselét a tasakon található leírás szerint elkészítjük és ráöntjük a tortára.

Hideg helyre tesszük, legalább két órára, majd tetszés szerint szeleteljük.


Epres piskótarolád


Piskótához:
6 db tojás
6 evőkanál liszt
6 evőkanál cukorból piskótát készítünk.
Krém:
1 csomag eper ízű pudingpor
 fél liter tej
 15 dkg vaj
 15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál eperlikőr
 30 dkg eper.

A pudingot főzd meg a leírás szerint. Amíg hűl, a többi cukrot a vajjal keverd habosra. A már hideg pudingot keverd össze a habos, cukros vajjal és a
likőrrel ízesítsd (el is maradhat) Szép egyenletesen simítsd a krém kétharmadát a piskótára, majd csavard föl. A többi krémmel vond be körös-körül, villával cifrázd meg, és tedd a hűtőbe dermedni. Tálalás előtt
szeleteld fel, díszítsd ki eperszemekkel, esetleg néhány csepp eperszörpöt petyegtess a tetejére.

2014. február 18., kedd

Habcsókok




Hozzávalók:
1 tojásfehérjéhez
12 dkg átszitált porcukor
1 kiskanál vaniliáscukor
1 kiskanál citromlé.


Elkészítés:
Az anyagokat tálba tesszük, és addig keverjük, míg az edény alja látszik.
A tepsibe sütőpapírt teszünk, vajjal kikenjük, lisztezzük.
Tortadíszítő, vagy levágott sarkú nylontasak segítségével a habból külőnböző figurákat nyomunk a tepsire, és 40 percig szárítjuk.
Ha van tortafestékünk a masszát színezhetjük is.

Hófehérke sütemény

                                                     Itt fehér csokival bevonva.




Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 egész tojás
10 dkg vaj vagy 1 dl olaj
10 dkg porcukor
1 dl tej
1 mokkáskanál szalalkáli
1 citrom reszelt héja.

Krém:
Fél l tej
4 halmozott evőkanál liszt
30 -35 dkg vaj, vagy Rama margarin,
25 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor.

Tetejére:
Vagdalt dióbél.

Elkészítés:
A tészta anyagait összegyúrjuk, négy részre osztjuk, vékonyra nyújtva 26 x 36 cm-s tepsi hátán 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
A krémhez a tejből és lisztből vastag pépet főzünk, kihűtjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadagoljuk a lisztpépet, vaníliás cukrot, és azzal is jól kikeverjük. Elosszuk három részre.
Összeállítjuk a süteményt: a lapokat és a tetejét is megkenjük krémmel, majd megszórjuk darabosra vágott dióval.

Másnap rombusz alakúra szeleteljük.

Lekváros bukta



Hozzávalók:
0,5 kg liszt
2 dkg élesztő
5-6 dkg vaj vagy margarin
1 egész tojás-egy sárgája
reszelt citromhéj vagy vanília
1 kiskanál só
3 evőkanál cukor,tej.

A lisztet mély tálba tesszük, közepébe, kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis cukrot szórunk, leöntjük egy kis langyos tejjel, és kelni hagyjuk.
Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi anyagot(a zsiradék kivételével) és annyi tejet, hogy megfelelő keménységű tésztát kapjunk. Hólyagosra kidolgozzuk, majd belevegyítjük a langyos zsiradékot.
Letakarva kétszeresére kelesztjük.
Kelés után 2 cm vastagra kinyújtjuk, és kisebb négyzetekre vágjuk. Minden darabra diónyi kemény lekvárt teszünk és felcsavarjuk.A buktákat erősen vajazott tepsibe rakjuk egymás mellé úgy ,hogy a sima felük kerüljön felül,és 2 cm távolság legyen a darabok között.Letakarva újrakelesztjük,majd vajjal bőven megkenve megsütjük


Másként is szoktam buktát készíteni,a tésztát nem felcsavartam,hanem a négy sarkát összefogom és az összefogott részt aláhajtom,majd olvasztott vajba mártom.


Linzer rudacska




Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
4 db tojássárgája
1 csomag vaniliáscukor
1 kiskanál reszelt citromhéj
1 dl tej.
 
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojások sárgáját, majd vaníliás cukorral és citromhéjjal ízesítjük. Jól formázható tésztává gyúrjuk
Lisztezett deszkán 5-6 mm vastagra nyújtjuk, és ujjnyi vastag, 8-10 cm hosszú rudacskákra vágjuk.
A tésztadarabokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd tejjel megkenjük. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Tetejére díszítés:

10 dkg tortabevonó csokoládé
2 evőkanál tej.
A tésztát a sütőből kivéve szorosan egymás mellé rakjuk. A tortabevonó csokoládét pici tejjel hígítva felolvasztjuk, és szép vékony sugárban a süteményekre csorgatjuk.
Amikor a csokoládé rákeményedett, kettőt-kettőt összeragasztunk a krémmel.


Krém:
1 csomag csokoládés pudingpor
3 dl tej
1 csomag vaj vagy margarin
20 dkg porcukor.
A pudingport megfőzzük 3 dl tejben. Míg hűl, addig habosra keverjük a Rama margarint a porcukorral, és hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz. Tortadíszítő, vagy levágott sarkú nejlon zacskó segítségével egyenlően megtöltjük a rudacskákat.



Gyöngyi mákos tésztája


Hozzávalók :
 8 tojásfehérje
 20 dkg cukor
10 dkg őrölt mák
8 evőkanál kókuszreszelék
3 evőkanál liszt
1 cs szalalkáli.

Krémhez :
8 tojássárgája
20 dkg cukor
3 evő kanál liszt
3 dl tej
1 vaj vagy margarin,
2 rumos kapucsínó,
4 cs kisméretű (4x3) cm keksz , egy 200 ml hulala tejszín.

8 tojásfehérjét,20 dkg cukorral habbá verjük,majd belekavarunk 10 dkg őrölt mákot,8 evőkanál kókuszreszeléket,3 evőkanál lisztet,és egy csomag ( 7 g )szalalkálit.
Ebből a masszából egy lapot sütünk 26x 36-os tepsiben.
A krémhez 8 tojássárgájából,20 dkg cukorból,3 evőkanál lisztből és 3 dl tejből krémet főzünk,majd belekeverjük a habosra kavart margarint is.A krém felét a tésztára kenjük és megrakjuk keksszel .A megmaradt krémbe 2 rumos kapucsínót teszünk,és a kekszre kenjük.
Egy 200 ml-es hulala tejszínt felverünk jó kemény habnak és rákenjük a tetejére,villával meghúzogatjuk,megszórjuk csokidarával.

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók