2014. május 1., csütörtök

Ordás,barackos finomságok


Hozzávalók a tésztához:

75 dkg liszt
2 egész tojás
4 dl tej
3 dkg élesztő
2 kávéskanál só (75 g)
20 dkg vaj

Töltelékhez:

60 dkg orda
2 tojás
2 vaníliás cukor
1 kisebb citrom reszelt héja
Cukor, ízlés szerint.
1 barackbefőtt.

Az ordát villával összetörjük, hozzáadjuk a tojás sárgákat, cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat és simára keverjük. Óvatosan hozzákeverjük a felvert tojáshabot.

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt és 1 dl cukros langyos tejjel, felöntjük, összekeverjük, hogy egy kis liszt is vegyüljön hozzá, hagyjuk felfutni az élesztőt.
Mikor felfutott az élesztő, hozzátesszük a többi hozzávalókat, a vaj kivételével, és jól kidagasztjuk. Letakarva fél órát pihentetjük, nem kell kétszeresére keleszteni, mert amíg dolgozunk vele addig is kel a tészta.
Lisztezett deszkára tesszük, 10 gombócot készítünk, és mindenik gombócot tányér nagyságúra kinyújtjuk.
A vajat kilenc részre vágjuk, szobahőmérsékletűre melegítjük, hogy jó kenhető legyen, 9 tésztát megkenünk, egymásra rakjuk, és a tízedikkel beborítjuk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, aztán kockákra vágjuk, mindenik kockára teszünk egy kanállal a töltelékből, a négy sarkát összehajtjuk, középen kissé megnyomjuk, és barackot rakunk rá.
Ha nagyok a barackok, négybe lehet vágni.
Felvert tojással lekenjük, hagyjuk a tepsiben kicsit kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben, szép arany barnára megsütjük.





Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók