2015. február 22., vasárnap

Leveles tészta, házilag készítve

Hozzávalók a tésztához:

90 dkg finomliszt
10 dkg vaj
1 evőkanál ecet
10 g
500 ml hideg víz

A vajtéglához:

90 dkg vaj
10 dkg liszt


 A vajtéglához a hideg kockára vágott vajat és a lisztet összedolgozzuk, és folpackba csomagolva téglalappá formáljuk. Gyorsan dolgozzunk vele, hogy a vaj ne puhuljon meg. (Legjobb konyhagéppel készíteni.)
Így kell, kinézzen összedolgozva. Tegyük hűtőbe 1 órára.




A vizet és az ecetet összekeverjük. A lisztet a vajjal, sóval és az ecetes vizes keverékkel gyúrjuk sima tésztává, formázzuk cipóvá, a tetejét vágjuk be keresztbe, csomagoljuk folpackba, és tegyük egy fél órára hűtőbe.



A pihentetés után, lisztezett deszkán kinyújtjuk csillag alakúra, és a közepére tesszük a vajtéglát. A tésztasarkokat ráhajtjuk és rányomjuk a vajtéglára.




 A beburkolt tésztát megszórjuk lisztel,téglalap alakúra kinyújtjuk és egy szimpla hajtást, készítünk.
 Az alsó harmadot hajtsuk fel középre, erre a felső harmadot. A tésztát tegyük fóliába, és kb. 45 percig, pihentessük.



Nagyon fontos, hogy a hajtogatás során a lisztet, minden oldalról keféljük le.

Pihentetés után megszórjuk, lisztel, fordítsuk el és nyújtsuk ki téglalap alakúra. Az alsó és a felső negyedet behajtjuk középre, és az egészet hajtsuk félbe, majd tegyük fóliába és pihentessük 45 percig.




A tésztát még egyszer átdolgozzuk az első és a dupla hajtogatás szerint, úgy, hogy minden nyújtás előtt 45 percig pihenjen a tészta és minden esetben 90 fokkal elfordítjuk az előző lépéshez képest.
A leveles tésztát a feldolgozás előtt pihentessük 45 percig.

A leveles tésztát magas hőmérsékleten (alsó/felső melegítésű sütőben 220 C-fokon) kell sütni, a sütési idő felénél a hőmérsékletet vegyük vissza, kb. 10%-kal, és süssük készre.

Az alaprecept körülbelül 2 kg tésztát ad. Ha nem használja fel az egészet, hűtőszekrényben 1-2 napig eláll. Mélyhűtőben 3 hónapig eltartható. Fagyasztás előtt nyújtsuk ki a megfelelő vastagságúra, csomagoljuk be feltekerve, és úgy tegyük a fagyasztóba.                                                                                                      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók