2018. április 10., kedd

Mákos- meggyes kocka







8 tojás
8 evőkanál cukor
2 evőkanál olaj
8 evőkanál liszt
8 evőkanál mák
1 sütőpor

Krém

4 tojássárgája
400 ml tej
4 halmozott evőkanál liszt
250 g cukor
2 vaníliás cukor
250 g vaj

1 üveg 800 ml-es meggybefőtt
3 tasak tortazselé piros színű

Tetejére csoki máz

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukorral fehéredésig kikeverjük, lassanként hozzácsepegtetve az olajat.
A lisztet, sütőport és a darálatlan mákot összekeverjük, és a tojás sárgához keverjük, végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjéből felvert habot.
180 fokra előmelegített sütőben, 24x35 cm-es tepsiben, fél óra alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tojás sárgákat a cukorral, liszttel,vaníliás cukrokkal, lassan hozzáadjuk a tejet, és állandó keverés mellett besűrítjük, hűlni tesszük.
A vajat kihabosítjuk, és állandó keverés mellett hozzáadagoljuk a kihűlt pépet.
A kihűlt piskótát kettészeljük, az egyik lapot visszatesszük a tepsibe, amiben megsütöttük, rákenjük a krémet, szépen elsimítjuk, egészen a tepsi széléig, hogy mikor ráöntjük, a zselét ne tudjon lefolyni. Rárakjuk a lecsepegtetett meggyszemeket.
A kompót levét felöntjük vízzel, hogy 750 ml legyen, a tortazselét (nem zselatint) egy edénybe tesszük, hozzáteszünk 6 evőkanál cukrot és elkeverjük, lassan töltve hozzá a meggylevet, majd tűzre tesszük és kb. 1 percet főzzük, állandó keverés mellett kicsit lehűtjük, majd a meggyszemekre öntjük, középről haladva kifelé. Hagyjuk megkötni a zselét majd vékonyan, megkenjük meggy lekvárral, ráhelyezzük a piskóta másik felét. Azért kenjük meg lekvárral, hogy hozzáragadjon a piskótalap, de el is maradhat.
Bevonjuk csoki mázzal, 6-8 órára hűtőbe tesszük, majd tetszés szerint díszítjük és szeleteljük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók